Prešovská univerzita vstúpila do nového akademického roka s dvoma novými fakulta

06.10.2004 Celý región

Fakulta manažmentu a fakulta športu sú dve nové súčasti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Slávnostný akt odovzdania zriaďovateľských listín na znak ich o...
Fakulta manažmentu a fakulta športu sú dve nové súčasti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Slávnostný akt odovzdania zriaďovateľských listín na znak ich oficiálneho prijatia do zväzku PU sa uskutočnil 4. októbra počas slávnostného otvorenia akademického roka 2004/2005.

Rektor PU František Mihina pri tejto príležitosti povedal, že obe nové vysokoškolské pracoviská vznikli na základe toho, čo už na PU jestvovalo - o. i. katedra manažmentu, inštitút turizmu a hotelierstva. Zdôraznil tiež, že ich konštituovanie prebehlo prísne v duchu platnej legislatívy. Akademický senát PU schválil zriadenie nových fakúlt na svojom zasadaní 27. septembra. Ešte v lete súhlas so zriadením oboch pracovísk vyjadrila Akreditačná komisia SR. Poverený vedením fakulty športu Ján Junger povedal, že v prípade oboch fakúlt sa zavŕšila asi trojročná snaha. Predstavuje prvú etapu rozvoja PU a jej transformácie. V novom akademickom roku je hlavným cieľom akademických funkcionárov úspešne dotiahnuť akreditáciu všetkých vyše 180 študijných programov na PU. Jedna tretina z nich už tento proces uzavrela v minulých mesiacoch. Mihina tiež avizoval viaceré opatrenia na prehĺbenie výkonnosti PU ako celku.
PU do svojho v poradí ôsmeho akademického roku vstúpila s ôsmimi fakultami a s rekordne vysokým počtom 10 500 poslucháčov vo všetkých formách štúdia. Mihina však pripomenul, že týmto počtom sa podieľa iba siedmimi percentami na celkovom množstve vysokoškolských študentov v SR. PU má fakulty filozofickú, humanitných a prírodných vied, pedagogickú, dve bohoslovecké - pravoslávnu a gréckokatolícku a zdravotníctva.
Na slávnostnom otvorení akademického roka sa zúčastnili aj partnerské univerzity z Poľska a Česka, hostia z univerzít v Bratislave, Ružomberku a v Košiciach.
(jj)
 

Vyberte región

mark